Lisbeths Nordlandsbunadprosjekt fra begynnelse til slutt

9. Juni 2011

Først: Alle bilder her kan klikkes i stort format, sånn at man lettere ser detaljene! Høyreklikk i bildet og velg Åpne i egen fane, eller bare klikk og så bruk tilbaketasten for å komme tilbake til bloggen etter å ha sett bildet i stor størrelse.

Skriver bloggen litt for meg selv, kan være greit å ha i ettertid. Men tenker også at kanskje andre skal sy bunad og da kan det jo være greit å se hvordan det gikk med meg! ;) Hva som gikk greit, hva man plagdes med og hva som gikk rett til helv...! :)

Prosjekt BUNAD:
Wow! Har visst allerede gått igang med bunadsprosjekt. Nesten uten å "følge med" det... ;) Lite planlagt. Ikke planlagt. Egentlig. Men jeg kan være impulsiv. Veldig impulsiv! :) Selv om jeg normalt liker å ha kontroll, og planlegge godt...

Sydde Kystdrakt for mange år siden. Først til meg selv. På åttitallet en gang. Så mannsdrakt til Gubben. Så til vår datter da hun var Borgelig konfirmant i 1993.. Og så også en jentedrakt til mitt søskenbarns datter noen år senere. Min tante som var sydame, var vissnok "imponert" over mine sy-/broderiegenskaper. Jaja, vet enda ikke om "bestiller" ble fornøyd..

Jeg har nok arvet litt "nøyaktighet" etter pappa. Han var maler (sånn tak/vegger, tapetsering osv, - ja rosemaler og forsåvidt..), ingen skulle ha noe og utsette på jobben hans. Noe som kom oss til gode da vi bygde hus først på 80-tallet. Svigerfar, uføretrygdet snekker, og pappa, uføretrygdet maler. Ting tok tid, men ble gjort for å vare evig! :) Men om jeg er nøye eller ikke, avhenger veldig av hva jeg holder på med. Håndarbeid skal helst være fint!

Vel, jeg er også en mester på LATSKAP! Ekspert på å finne effektive måter å gjørte ting på, så det tar minimalt med tid, er enkelt og greit. Kjøkkenet skal være funksjonellt! Skal kunne stå på samme sted å rydde av oppvaskmaskinen. bare snu seg rundt for å legge i skuffer og skap. Samme med matlaging. Ovn, stekeovn, oppvask, kjøleskap, det meste skal kunne nås uten å GÅ flere METER!!! Jeg står stort sett i ro på samme sted på kjøkkenet. Planlegging fra første øyeblikk er vesentlig. Halverer all jobb etterpå!

Men håndarbeid (å forsåvidt anna arbeid) må jeg vite at jeg kan være bekjent av i ettertid. Jeg har min egen kvalitetssikring. Uansett hvor LAT jeg er! Drivkraften min er at det jeg gjør må være MORO! Det er alltid ett av to. Enten gjør jeg det fordi det er moro, eller så gjør jeg det fordi det er nødvendig. Ja, ok. Det finnes et tredje alternativ. Jeg gjør det IKKE! :) Uansett skal det være godkjent av meg selv ;)

Tilbake til begynnelsen. Bunad. Har jobbet masse overtid i perioder etter nyttår. Det gav litt ekstra penger... Og Kystdrakten min var jo i utgangspunktet for kort til meg. Iallfall etter hva jeg selv syntes. Og litt "trang" (?) Sydde den jo etter "reglene", og ble misfornøyd i ettertid. Too late å angre! Var ikke mer å gå på.

Har tenkt Nordlandsbunad.. Tenkt at mamma hadde jo, så før eller siden ble den vel min. Hvis jeg levde så lenge... Men hennes var grønn. Jeg ville ikke ha grønn. Ok. Hva kostet egentlig en bunad? Hvis man sydde selv. Av kolleger fikk jeg klare råd: Bestill fra husfliden i Bodø, de har beste stoff, farge mmm.....

Ok, et øyeblikks innskytelse og jeg hadde sendt prisforespørsel til Bodø. Og fikk full prisliste tilbake.. Og stoffprøver. To stoff, klede og toskaft.

Ny øyeblikks innskytelse og jeg hadde bestilt påtegnet stoff til stakk og "påbegynt" sjal og forkle. Bestilte i Klede. Tyngre og mer loddent, men ikke så stivt. Tror de fleste har klede, var bare 300 kr dyrere enn det andre. Hadde spurt Gubben om jeg kanskje skulle sy meg bunad, og han sa ja, det skulle jeg , - så da så... hehe.

Iallfall, jeg bestilte og pakken kom etter ei ukes tid. Tok ikke bilde av den. Det var ikke blitt noe prosjekt enda. I går var jeg på nattevakt. Da ble det et prosjelt. Knytte knuter innimellom alarmer og andre jobbrelaterte ting. Hele natten. Og har fortsatt i dag. Nå er jeg halvveis på knutene på sjalet.


Innholdet i pakken: På bildet av sjalet her, har jeg begynt knyttearbeidet på to sider.. (klikk ibldene for å se i detaljer i stor størrelse)









Legg til bilde



















Mens jeg ventet på pakken var jeg innom mamma og så på bunaden hennes. Hun hadde allerede tilbydd meg skjorta si, så kunne jeg slippe å kjøpe/brodere/sy den. Nå tilbød hun at jeg kunne ta med hele bunaden, så hadde jeg å se etter. Det var jo ypperlig, er mye lettere når man ser hvordan ting er gjort og ikke bare har en beskrivelse å gå etter.

Oppdaget at sjalet hennes ikke var knytt som beskrivelsen jeg fikk med fra Husfliden. Hennes hadde bare en omgang knuter, og hver knute hadde 8 tråder. Det jeg fikk var påbegynt, og hadde 12 tråder i hver knute, så jeg fortsatte med det. Å så skulle det være to omganger knuter, det lagde jeg og, andre jeg har snakket med sier at der er sånn på deres bunad. Da gjør vi det
sånn. Se forskjellen på bildene her.















De fleste legger vel neppe merke til forskjellen når folk har bunaden på, hvis man ikke vet hva man skal se etter. Registrerte også at der er annet stoff i mammas sjal. Hennes er mykere (bedre synes jeg) enn mitt ganske så stive stoff. Hun påstår dog at hun har fått sine materialer fra Husfliden. Arbeidet fikk hun gjort av andre, min tante som var sydame stod for monteringen. Bunaden hennes ble sydd på midten av 70-tallet.

10. Juni 2011
Har oppdaget at jeg glemte å bestille forpakken da jeg bestilte resten.. Den MÅ jeg jo ha etterhvert. Blir ikke noe bunadsrelatert i Pinsehelga, nu blir det Vesterålsrock og Rob Rio i mange dager framover :)

17. Juni 2011
Sendte mail til Husfliden i dag og bestilte forpakken, og samtidig også skjorta (påtegnet) og bunadspose. Betalte inn beløpet etter prislista, pluss porto for postpakke (samme som jeg betalte sist).

Da jeg våknet etter nattvakta var det kommet mail at prisene var steget fra 1. juni. Det kostet meg 318 kr ekstra. Jaja, var bare å betale inn 318 kr. Men ba om å få den nye prislista tilsendt, så jeg får sett hva jeg "sparte" på de tingene jeg bestilte første gang! :)

Har vært opptatt siste uka, og ikke fått gjort noe som helst. Og vi har SOMMER! Har hatt sommer i halvanna uka nå, helt utrolig her nord! Ser også ut til at det skal vare også over denne helgen. Bare synd at jeg er på jobb hele tiden..

18. Juni 2011
Ja, da gjenstår bare å renklippe frynsene. Har knyttet 900 knuter!!! Ett er å telle opp 12 tråder for hver knute på første rad, men på andre rad skal hver av de forrige knutene deles i to og så knyttes to og to i sammen. De trådene er tynne! Pirkarbeid kalles det! Deilig å være ferdig med det, men blir vel ikke mindre pirk på det som gjenstår..

Forresten er det mulig der er en og annen knute som jeg bør gå etter å justere.... ;)
Oppdaget i det lille heftet som fulgte med at der står det at stoffet til sjalet finnes i to utgaver, fabrikkvevd og håndvevd. Mulig det er håndvevd mamma har da, tror iallfall mitt er fabrikkvevd, jarekanten tyda på det. Men kan tenke meg at håndvevd koster fletta, så kanskje derfor det ikke stod i prislista til Husfliden....

Vesken til mamma er vattert. Dvs den har sånt tynt skumgummilignende-innlegg. Det har ikke veskene til kollegaene mine... Men kan jo være min tante som ville sikre seg at veska til mamma holdt fasongen..

Er ikke så veldig gira på å begynne med broderinga nu, er jo full sommer, og den lille fritida jeg har bør jeg vel prioritere til annet..

22. Juni 2011
Ny pakke
Fikk ny pakke i dag. Vel, i går,- klokka e visst passert midnatt, hehe.. As usual..
Forpakke til stakken, bunadspose dame, og skjorte. Har revurdert opplegget. Tenkte at skjorta blei absolutt siste post post på programmet, men nu har æ nesten bestemt meg for å starte broderinga på skjorta først. Det er smått, smått, smått, men virker likevel enklest... Monteringa av skjorta ser derimot ikke lett ut, mulig jeg må sette den ut på anbud, men det er uansett høyt opp og langt frem :)

Pakke og innhold:














24. Juni 2011
Ny oppdagelse
Tenkte begynne brodere i natt (er på jobb). Og hadde tatt med mammas skjorte til å se etter. Men så er ikke ting som forventet, atter en gang!

Bildet i brosjyren fra Husfliden viser korstingsbroderi som fyll i to forskjellige roser, og det står at korsstingene skal være over 3X3 tråder. På mammas skjorte er bare den ene rosen, ytterst på hver side, bordert med korssting inni. Og de korsstingene er megasmå! Går bare over max to tråder! Men må visst ha lupe for å se sikkert. De ser dessuten ut for å være sydd ETTER ytterkantene, ikke først som det står i veiledningen fra Husfliden.















Og ja, på den ene mansjetten er det faktisk bare den ene rosen som er sydd korssting inni. Antakelig avglemt på den andre siden. I tillegg ser det ut til at mammas har en søm innenfor den ytterste kanten, som ikke er på bildet fra Husfliden. Samme er tilfellet på halskragen, både korsstingene og sømmen innenfor kanten. Trodde disse "reglene" som man har hørt så mye om, var så veldig nøye. Mammas skjorte er iallfall ikke som den som er avbildet i brosjyren.

Ytterst irriterende forresten at bildet i Husflidbrosjyren er uklart! Her har de forbedringspotensiale i massevis. Både på forklaringer, og bilder av detaljer. Riktignok anbefaler de folk å ta kurs først, men det må kunne gå an for de som tross alt er høvelig sy- og broderikyndige å kunne gjøre det uten. Men da må man kunne se hvordan resultatet skal være!!

Kan bli et spennende prosjekt dette her. Må jo hele tiden ta valg, skal jeg gjøre sånn eller slik. Tror jeg må få låne meg ei skjorte til hos noen, så jeg har to å sammenligne med.. Anyone? Noen som melder seg?

Her vises pyntesømmen som er på mammas skjorte innenfor de ytterste "musetaggene". På Husflidens skjorte er det bare sydd en enkel atterstingssøm. Se forrige bilde.













Sånn ser iallfall utgangspunktet til kragen ut: Men med
valgets kval så begynner jeg neppe broderinga i natt, nei.. ;(




28. Juni
Flere forskjeller
Stadig flere oppdagelser. Fikk låne ei skjorte hos naboen. Den har moren hennes sydd. Der er det ingen av rosene som er fylt med korssting. Broderinga er også litt mer "gressen" enn det jeg har sett tidligere. Tror ikke jeg etterligner akkurat det.















Men derimot har den sånn forsterkning (3 stk regels) nede i halsåpningen som ikke er på mammas. Ser at det er EI sånn på den som er avbildet hos Husfliden. Så EI skal jeg iallfall ha! :)














På mammas er ermet rynket (som på skjørtet bak) på et lite stykke både på framsiden og bak. På naboens er det lagt legg.












Og så er det bærestykke over skuldrene på naboens, ikke på mammas. Mammas er sydd i et stykke!

Fikk også låne vesken, og det viser seg at det er store forskjeller i fargene på broderinga på hennes og mammas. Fargene jeg har fått med til min drakt stemmer heller ikke helt overens med noen av de.. Hennes veske er polstret på forsiden, ikke bak. Mammas på begge sider. Vesken til kollegaen min var ikke polstret i det hele tatt. Var heller ikke med polstring i monteringspakken min, og står ingenting om det i veiledningen. De ser nå uten tvil finest ut MED polstring! Kan bli et spennende prosjekt dette her! :)

Facebook er god å ha. La jo ut linken til denne bloggen, og fikk så mld fra Tove på Husbruket, at hun hadde skjorte jeg kunne få låne og se etter. Datteras skjorte, som ble sydd i fjor. Av Eva Kvensjø, som har sydd masse skjorter og som jeg tidligere har hørt skryt av. Hun var faktisk håndarbeidslærinna mi da jeg gikk på Ungdomsskolen for vel 35 år siden. Tove hadde lyst til å se forskjellene, så hun ville gjerne komme på besøk med skjorten.
Har avtalt at hun kommer på torsdag. Blir spennende å se hvordan ei "ny" skjorte av i dag ser ut! :)
Surfa litt på nett i natt (på vakt). Fant forskjellige bunadsbilder... Legger inn noen her..

Bunad fra 1929 og 1932















Rygg på vest fra 1950 og 1956















Og ryggen i dag:


Så får jeg vel ta med det helt nye: Nordlandsbunadsslips...... (for mennene som bare har dress ;))



Ja, å så får æ ta med et bilde til.... Disse ønska æ mæ! Synes de e drittstilig. Produsert av Klaveness, som også produserer de vanlige bunadsskoene. Og har hælhøyde som ser ut til å kunne gå for mine giktiske føtter.. Skulle nok ønsket glidelås i siden i tillegg til snøringa, men er jo ikke oftere man bruker bunad, enn at man greier snøre disse. De selges gjennom Husfliden bla. Og koster flesk! :)


30. Juni 2011
Nedtur
Tove kom igår, så jeg fikk sett og tatt bilder av bunaden til Mira. Skjorta hennes var som jeg vil ha den. Her vises både knapphull, korsstingsbroderiene, musetaggene med attersting under og knutene i de store rosene (som ikke vises på husflidens bilde)














Sånn vil jeg ha halsåpninga!

Gleda meg til å ta med sakene på jobb i går kveld og få brodert litt på natta. Begynte optimistisk. Men det skar seg fort.. Korsstingene MÅ jeg ha lupe for å sy. Så begynte heller med stenglene. Tror jeg har funnet stinglengde og tetthet. Men stoffet er stivt. Tråden er stiv (lin) og jeg syr ikke lenge før tråden begynner "ulle" seg opp, bli løen, og ujevn og etterhvert går av... Særlig når jeg må rekke opp litt innimellom... Håpløst. Skjønner ikke at det går an å sy alt det broderiet med sånn tråd. Ikke det minste rart at det er brukt annen tråd på naboens. Tror faktisk det er annen tråd på mammas og, den ser blankere ut, virker som mercisert bomull....

Ble ikke mye brodering i natt. Nå vet jeg ikke helt hvordan jeg skal gripe an saken.. Så fort som tråden blir ødelagt, så kan jeg ikke tenke meg at der er nok tråd til å få brodert både mansjetter og hals.

Virker jeg negativ, surkat? Ok, men blei jo litt nedtur. Men jeg kommer meg nok fort. Går på med krum hals igjen. Eller bare legger det til side og tar fatt på stakken inntil jeg får mer gå-på-mot med skjorta... Bør helst få meg ei skikkelig lupe (sånn som kan "stå" på brystet når jeg syr, så jeg har begge hendene fri) før jeg går løs på korsstingene iallfall.

Skal også prøve tegne av mønstert fra stakken. På Miras bunadspose var det sydd et sånt mønster på høyresiden. Initialene hennes på venstre side. Dette var noe bestemora hadde gjort. God ide. Jeg har jo kjøpt bunadspose, men der er ikke påtegnet noe mønster, så det må jeg isåfall fixe selv. Men mulig jeg er blitt lei lenge før jeg er kommet så langt.




1. Juli 
I gang med vesten
Utsatte skjortebroderinga..

Tok så fatt på veska... broderte ikke mye før jeg oppdaget at det gikk greit med stinga, det så pent ut, men at jeg strammet vel mye, ble sånn "buler" på stoffet etter ei stund... Rekte opp igjen...

Hentet så borderiramma, og tok fatt på ryggen på vesten. Ser bedre ut. Ingen stramming. Men vanskeligere å sy når man helst skal stikke først ned, og så opp, istedenfor ned og opp i samme sting.. Prøver man på alt i ett, så går det ut over fingrene .. 3 fingre gjør vondt nu... Men tenker og at broderiene på ryggen, - de blir i skjul av sjalet.. her kan det prøves ut litt... ;)Har mammas stakk/vest å se etter. På den er det gjort et helt fantastisk arbeide. Neste FOR pent! Skulle nesten tro det var fabrikksydd! Maskinsydd! Greier nok ikke matche det, uansett hvor nøye jeg er, men kjekt å ha som utgangspunkt. Skal nok få det finere enn på veldig mange andre bunader iallfall.. :)

Min kollega fortalte i dag om bunaden som dattera nettopp hadde kjøpt (usett) brukt, for 10 000... Hun ville skrike da hun fikk se den! :( Ok, blir min STYGG, så kan jeg jo selge den for 10 000!!! :) HAHA!

Jeg er iallfall i gang. Og so far, -. so good! Ei øl og et glass vin til tross! Er tross alt min siste frihelg på leeeenge!

Men nu ble det mer blogging enn sying.. Antakelig lurt :) God helg! :)



7. Juli 2011
Første skritt ferdig
Ja, da er broderiet på ryggen på vesten ferdig. Tok dette først da det kan skjules under sjalet om det ble stygt ;) Ble sånn høvelig fornøyd, med tanke på at det er første rosene jeg broderer. Stinglengde og tetthet osv vennes etterhvert.. De brune blomstene vurderer jeg å sprette opp igjen, men får se hvor mye tråd det blir igjen når alt er ferdig.

Bilde av ryggen. Og til høyre ser vi vrangen... kunne sikkert sett verre ut begge deler! ;)



Neste skritt blir vesken :)

16. Juli 2011
Veska brodert
Det går fremover.. Vesken er ferdigbrodert og jeg er begynt på ene siden av vesten. Bilder av for- og baksiden. Baksiden blir nå ikke synlig på det ferdige produktet, så er jo ikke så nøye, men artig å se korsn det ble likevel ;)























I går hadde vi et lite "bunadsmøte" på jobben. Jeg hadde med mammas bunad og Linda hadde med sin egen og Cecilies bunad. Artig å sammenligne. Lindas er sydd av samme dama som mammas, og de var ganske så like. Flott arbeide! Hun har også blå "klokke" på vesten og annenhver gul og blå på skjørtet. Fargen på stoff ullstoff og sjal er også likeens som på min. Cecilies bunad er mørkere og skarpere, faktisk litt "grell" i farga, særlig på forkle og sjal.
Cecilies har bare gule "klokker".Lindas har den blå stjernerosa på ryggen vendt motsatt vei (opp/ned) av mammas å Cecilies. Egentlig merkelig, da mammas og Lindas er sydd av samme dama. Har ikke sett noen andre enn Lindas som har rosa den veien. Hun er nok ganske unik! ;)

På Lindas bunad er vesten sydd fast til skjørtet også framme. God ide, da slipper man at det glipper og skjorta kommer fram i midjen. Er mange som går å "heiser" på skjørtet hele tiden, fordi det siger.. Adopterer nok den, selv om det ikke egentlig "skal" være slik.

Så jeg fikk sett litt på og tatt bilder av rynking, linning, opphengsstropper mm. Men tok selvsagt alt for lite bilder... (som jeg gjorde da Tove var her med Miras). Bla glemte jeg og ta av de supre bunadsposene de hadde. Med lomme til å ha sølvet liggende i. Cecilies med navn og dato i gullskrift på. Disse var vissnok sydd på en sånn tilrettelagt bedrift i Mo.. Og skoposer hørte til, også med navn på ("Cecilies bunadssko"). Jeg bestilte jo bunadspose fra Husfliden! Ferdig sydd. Men det var også et sånt hardt stoff, likte mye bedre det som var i Lindas. Har iallfall tegnet av mønsteret, så jeg kan brodere bunadsrose også på posen.

Og Cecilie hadde den "andre" ringen. Den er kraftigere enn den jeg har sett tidligere. Men begge er laget i mønsteret til Nordlandsbunaden. Vet ikke hvilken jeg foretrekker. Må nok tenke på det ei stund.. Men heller til...? ;) Glemte ta bilde av ringen og.

Skjortene var ikke med, så de har jeg ikke fått sammenlignet.

24. Juli 2011
Progresjon
Ja, man får jo gjort litt på nattevakter og helgevakter :) Har fått "ferdig" hele vesten til bunaden. Gåseøynene pga av at jeg har latt stå ei usydd rosa på hver halvdel framme. Dette fordi jeg er usikker på om jeg skal brodere de gul/brun som bunadene har i dag, eller om jeg skal brodere de blå som mammas, Lindas og de gamle bunadene jeg har sett bilder av på nettet, har. Tror jeg egentlig har mest lyst til å ha de blå, men isåfall må jeg også ha annenhver blå på skjørtet slik det er på de bunadene. Usikker på om der er nok blått garn.. Har utsatt avgjørelsen inntil videre.

Ikke helt fornøyd nå heller. Både de røde og de blå rosene får jeg godt til, stengler og blad går ok, men de brune blomstene som jeg ikke synes jeg får fine. Men øvelse gjør mester. Og øvelse får jeg vel på skjørtet :) Så da sitter det kanskje til neste bunad ;) Hehe


Vesten i litt mer nærbilde. Litt rare farger, bildene er tatt uten blits.





















Fredag hadde vi nytt "bunadsmøte" på jobb. Linda hadde med oppbevaringsposene, og skjortene. Merete kom og hadde med sin og Solveigs bunader. Ikke så store avvik på de, fra hva jeg har sett før. Veskene deres er ikke vatterte.

Cecilies bunads- og skopose, og min (fra Husfliden). Cecilie og Lindas har pose til oppbevaring av sølvet.
























Litt mer nærbilde av lomme på bunadsposen og skoposen























Cecilie har også rosemalt skrin til oppbevaring av sølvet.
Også Husfliden har skopose. Og den hvite er antakelig til sølvet...


Litt mer surfing på nett og det dukker stadig opp nytt. Helt tydelig at bunad også er buisness! Utrolig hva som er kommet av "ekstrautstyr" som skal lokke folk til å bruke penger. Legger ved bilder av litt forskjellig jeg har funnet av sånt som er kommet i senere år..

Sølvbrosje til å feste 17.maisløyfe i og hårbøyle (!)





















Slips og knappestøvler har jeg lagt ut bilde av tidligere. Paraply finnes også. Og det er kommet mye nytt i sølv de senere år. Hekte til vesken, og sikkerhetslenke. Ringer. To forskjellige til Nordlandsbunaden. Lommeur.








Kniv, som kan brukes både til kvinne- og mannsbunaden står det... Synes tanken på kniv til kvinnebunad virker litt rar, men det er iallfall mulig...Så vissnok et bilde av nøkkel, men finner det ikke igjen. Men det virker litt mer naturlig med nøkkel enn kniv til kvinnebunaden synes jeg.


Denne veska synes jeg ikke noen bør bære til bunad. Den hører hjemme i en helt annen tidsalder. Er t.o.m glidelås på den!!! :(




















6. august
Litt mer tilbehør
Ikke alt av tilbehør er direkte tilpasset Nordlandsbunaden, en del er beregnet på å kunne brukes til alle bunader, uansett tilhørighet..

Bunads- og skopose og linpose (disse var fine) til å oppbevare skorta i..












Sånn ring som dette har jeg faktisk! Tror det var første "smykket" jeg fikk av Mareno. Må være over 35 år siden!! "Løvet" som henger på er forlengst borte, bøylene de henger i, knakk etterhvert, så ringen min ser ikke helt lik ut lenger. Skulle ta bilde og legge ut til høyre på siden for å se forskjellen, men nå finner jeg IKKE RINGEN!! Hadde den for ei ukes tid siden..men aner ikke hvor jeg har lagt den. Sikkert et veldig lurt sted! ;)










Navneskilt til å feste inni bunaden. To forskjellige. Navnet graveres på midtfeltet.














Nøkkel... i tre varianter
Og da må man jo ha kjede å henge den i... rundt halsen.... finnes i 40 0g 90 cm lengde..

Paraplyen. Som vissnok er på tur ut av produksjon nå...



















Så finnes det klokke til dame. Både i sølv og i krom











Og da finnes selvfølgelig også lenke til..






Så får jeg vel også ta med bilder av de mobilfutterealene som Lena linket til.. Sånn skal jeg definitivt IKKE ha! Selv om jeg neppe legger mobilen hjemme, den får nok plass i bunadsvesken ;) (bilder fra http://www.bunadmobil.net)













Nå har jeg ikke brodert mye siste ukene... Travelt opptatt med andre ting ;) Å nå er det straks feriemodus! Den inntrer på fredag. Kan bli ei stund til neste innlegg her, frykter jeg... :-)

23. Oktober
Kommet i gang igjen

Har vært stillstand i broderinga ei stund. Men har hatt noen nattevakter de siste par ukene, så da tok jeg meg på tak. Greit å ha noe å "puske" med i stille perioder på natta.

Riktignok ble det en hard start, fingrene mine var ikke "tilpasset" så det ble ganske fort vondt på etpar av dem... Huden hardner nok til så det blir bedre etterhvert... ;)

Så har jeg oppdaget noe nytt igjen. Enda ei ulikhet på mammas stakk og denne jeg syr på. Mønsteret går rett og slett motsatt vei. På mammas går det  mot venstre, på min mot høyre. Måtte sjekke bildene av de riktig gamle bunadene jeg har lagt inn tidligere i bloggen,men ingen av de viser borden nede på skjørtet..


Jeg konsentrerer meg om det grønne som skal syes på skjørtet først. Tenker at det er greiest å sy alt som er likt samtidig. Mens jeg har stingene i fingran liksom.. Så får det etterpå bli de blå blomstene for seg, de røde for seg osv..

Blir vel ny pause i broderinga når jeg tar på nye linser igjen. Uten briller ser jeg jo godt på nært hold. Med linser ser jeg godt på avstand og brukbart på nært hold, greier fint lese, men det blir litt for smått for nøyaktig brodering. Kan ikke korrigeres helt med linser sier optikeren. Og siden jeg trenger en ukes tilvenning hver gang jeg tar nye linser, så blir det pause fra først i november. Må nemlig ha linsene på når vi skal til Stavanger på dansehelg. Dansing blir aldri det samme med briller. Noe dritt at jeg ikke skal tåle linser like godt lenger. Men etter 25 år eller så med linsebruk så er det vel kanskje ikke uvanlig.Skjønt jeg skylder mer på allergien enn noe annet. Har snart utvikla allergi for det meste som finnes! :(

Vel, har forlengst innsett at det ikke blir bunad til 17. mai i 2012. Gidder ikke stresse med det. Kanskje ikke året etter heller. Nå håper jeg riktignok på et litt roligere jobb-år til neste år enn dette har vært. Så kanskje blir det mer overskudd til bordering og.

Akkurat nå er det morsomt å sy! :) Synes det går høvelig fort fremover, og at det ikke blir så verst...

23. November 2011
De røde blomstene på skjørtet
Det går fremdeles fremover. Har sydd alle røde blomstene på bakparten av skjørtet, og er snart halvveis på framparten. Hver "røde" blomst har fem forskjellige farger. Begynner ytterst med den lyseste, så følger de andre en etter en, hver farge mørkere enn den forrige.

Steg-for-steg:
 Ei farge


To farger


Tre farger

 

Fire farger


 Fem farger

 Lærer jo litt etterhvert, så det blir lettere å sy og ser bedre ut dess fler jeg får brodert. Ser nå at de første jeg borderte, de som er på vesten, antakelig ikke er så fine som de kunne blitt. Men er ikke enkelt å "rekke" opp når de er ferdigsydd....Ser nok litt mørkt på akkurat det... ;)

Tilsist:
Her er bilde (og tekst) fra veiledninga jeg fikk med fra Husfliden..... Kan klikkes større! :)

3. Desember
Gledelig overraskelse
Denne førjulstida fører så mye med seg. Som litt nøyere støvtørring på lite tilgjengelige steder.. Plutselig dukka det opp en ring! Den som jeg først fant igjen, og som så forsvant igjen, her tidligere. Sølvringen jeg fikk av Mareno lenge før vi forlova oss, så det må være iallfall 35 år siden! Som tidligere fortalt har den vært mye brukt. Også etter at disse "bladene" falt av, ett etter ett. Så festene, som med det samme var skarpe og kunne skrape, ble etterhvert slitt så ned at ringen ser ut som den skal være sånn. Selv om ringen er åpen bak, og sånn sett kan reguleres en del, så ble den etterhvert i trangeste laget, noe gikta vel har skylden for (ja, og så har jeg jo fått en del andre ringer etterhvert..), så den har ikke vært særlig i bruk de siste 10-15 årene. Ligger mye nostalgi i den, så affeksjonsverdien er stor! :) Nå passer den på lillefingeren!

Dette er da en bunadsring (det visste vel verken Mareno eller jeg den gangen), men det er IKKE en ring som hører til Nordlandsbunaden. Passer vel likevel bedre med denne ringen enn alle mine andre ringer for å ha på til bunaden.

Bilde av ringen slik den ser ut som ny (selges fremdeles) og bilde av min slik den er i dag: 


















4. desember
I gang med de blå
Så er jeg godt i gang med de blå blomstene. Har sydd fire av i alt ti. Syr først de gule konturene, så det lyseblå, fyller så i det mørkeblå, og så de røde knutene i midten til sist. Var litt i tvil om de gule konturene skulle broderes på tilslutt, eller broderes først. Det stod ingen steder, så jeg måtte bare ta et valg. Tror det er det greieste å gjøre det slik jeg har gjort :)


Første steg, det gule: 

Andre steg, det lyseblå:


3. steg, det mørkeste blå:



Fjerde og siste steg, de røde knutene:


7. Januar 2012
Gule blomster
Begynte på de gule blomstene som er rund i konturene... Broderte ferdig EI. Det ble IKKE fint, fant jeg ut!!! Ok, da utsetter vi de. Gikk så løs på de andre gule, som er mer blåklokkelignende. De som jeg egentlig var ment å sy helt tilslutt. Synes jeg får disse finere til nå, enn da jeg sydde de på ryggen til vesten. Har nå sydd alle på bakparten av skjørtet. Fem stk. Og da jeg var ferdig med de, kom jeg på at det var jo disse som jeg skulle ta tilslutt fordi jeg ikke hadde bestemt om jeg skulle brodere annenhver i blått, sånn som på mammas og Lindas bunad. Men da skal de ha ei sånn "kule" under blomsten øverst på stilken, den er jo ikke tegnet inn her, så da blir det vanskelig. Vel nå er alle sydd gule, jeg tviler  på at jeg gidder rekke opp to av dem. Skal jeg rekke opp noen, så blir det nok heller de to som er på ryggen, de ble ikke helt fine. Men så vises de jo ikke under sjalet heller, sååå.... Linda sier jeg er alt for nøye på det... Men nå for tiden bruker jo enkelte bunaden uten sjalet, nettopp fordi all broderinga skal vises. Vi får se...

Legger inn bilde her fra brosjyren til Husfliden, ser ikke helt perfekt ut det heller, i mine øyne, men bildet er ikke helt klart, så litt vanskelig å se. Min egen brodering under. Litt fargeforskjeller i bildene, men dog.. Det reelle er nok et sted midt i mellom.. ;)

Husflidens bilde
Mitt eget broderi
Nå mangeler 5 "klokker" på andre halvparten av skjørtet, og tilsammen ni sånne med runde former.. Nattevakt i morgen...


3. Februar 2012
Hele skjørtet ferdig brodert

Det har gått hardt ut over nåla!!! :))) Måtte pensjonere den! Men heldigvis var der med ekstra nål, så jeg berget meg!

Ja, har iallfall brodert alt på skjørtet. Men tror nok at noe av det første som ble brodert, blir spretta opp igjen. Må se hva jeg har igjen av garn. Ser nok at jeg har lært litt underveis :) Ser også at mine roser er bittelitt mindre enn de som er på mammas stakk. Ca 1/2 cm mindre i bredde på de røde blomstene. Gjør kanskje ikke så mye om de er mindre, siden jeg selv er så lita. Alt er jo relativt ;) Jeg har nå sydd etter påtegninga. Men har sett at enkelte av dagens bunader har roser som er enda større enn på mammas. Kanskje det er disse som blir sydd i Kina?

Jeg har brukt broderiramme på alt jeg har sydd. Vet ikke om det har vært nødvendig, og regner ikke med at de skikkelig erfarne budadssyerskene bruker det. Men tror nok jeg har unngått noe "bulkete" borderier med det. Ser litt antydning til bulker etpar steder (når jeg er skikkelig kritisk, altså), antakelig har jeg ikke strammet stoffet nok. Og så syr jeg vel ganske stramt...


Er spent på når jeg skal begynne montere. Følger ikke med noe skikkelig anvisning på monteringa heller. Og jeg har bare mammas bunad å se etter. Den monterte tante, og hun som var sydame fulgte neppe noen anvisning. Gikk vel heller ikke noe kurs hos Husfliden. Gjorde det nok på SIN måte. Vi får se, bare jeg ikke klipper/syr den for små og for trang så. Vet jeg har en tendens til å skal ha alt så akkurat passelig at det fort blir i knappeste laget :))

Ser at Bunadsmesteren (de selger påtegnede bunader, men er nok ikke er godkjent av Bunadsnemnda i HUL) skriver om Nordlandsbunaden på siden sin:

"Bunadmesteren lager en god og nøyaktig påtegning med utførlig arbeidsbeskrivelse til. Det følger også med et mønsterark med seks forskjellige størrelser for individuell tilpassing. Materialtilbehøret inneholder alt av materiell som trenges for montering. Skjorta kan også kjøpes som “gjør det sølv-pakke”. Også her følger det med utførlig arbeidsbeskrivelse."

Ja, har iallfall brodert alt på skjørtet. Men tror nok at noe av det første som ble brodert, blir spretta opp igjen. Må se hva jeg har igjen av garn. Ser nok at jeg har lært litt underveis :) Ser også at mine roser er bittelitt mindre enn de som er på mammas stakk. Ca 1/2 cm mindre i bredde på de røde blomstene. Gjør kanskje ikke så mye om de er mindre, siden jeg selv er så lita. Alt er jo relativt ;) Jeg har nå sydd etter påtegninga. Men har sett at enkelte av dagens bunader har roser som er enda større enn på mammas. Kanskje det er disse som blir sydd i Kina?


Hadde jeg kjøpt der med "utførlig arbeidsbeskrivelse" hadde det kanskje vært lettere å montere, og få det til å bli fint, og ikke minst få det til å passe. Husfliden har kun to størrelser, normal og ekstra stor! Men moro å være kommet så langt som jeg er nå iallfall!

Men så har jeg jo IKKE fått fikset symaskinen min! Min supre gode Pfaff med overtransportør, som sydde som er drøm. Alt lå på plass og alt ble jevnt og fint. Den begynner bli noen år, men var jo virkelig avansert da den var ny i 1989. Kunne programmeres til å sy tekst mm. Display og programmering var jo avansert i de dager.  Og supre overkastelsessømmer. Hadde vel knapt behov for overlockmaskinen jeg kjøpte litt senere. Men nå er den altså ikke så "god" lenger... Noe er kommet i ulage. Har kun vært èn gang på service på 23 år, så ikke så rart kanskje.. Har mammas til låns nå, den funker greit, men ikke mer enn det. Ville helst hatt min gamle i orden for å sy bunaden, ja!
Vi får se, den må vel sendes inn, og da tar det tid. Har jeg tålmodighet til å vente på det, før jeg begynner montere?

Inntil videre blir det å sy de to gule som gjenstår på vesten og litt "flikking" på ujevnheter i broderinga....

3. Februar 2012
De to siste gule blomstene
Ja, hadde jo to blomster igjen framme på vesten, en på hver side. Disse er med sånn "kule" under, som skal fylles med "stopping". Står ingen beskrivelse på hvordan man syr de, og det som verre er, står ikke hvilke farger det skal være heller. På mammas bunad er jo disse rosene blå, så jeg turte ikke stole på at "kulene" hennes heller hadde riktig farge. Og det er ikke mulig på de elendige bildene i heftet som er med, å se hvilke farger det er. Er nok den skarpe rødfarga, men er vanskelig å se om det er lyseste gul eller lyseste grønn som er ilage. Googlet etter bilder på nettet, men fant ikke noe som er klart og nært nok til å se der heller.

Men kjekt med greie sjefer! Hun tok nærbilde av rosen på sin egen bunad da hun kom hjem og sendte meg på MMS. Rødt og lyseste grønnfarga. Supert! Og kjekke kolleger! Linda har også sjekket opp, og ringte meg med samme resultatet. Da er begge blomstene sydd! Er sikkert mer enn 20 år siden jeg sist stoppet noe som helst, men synes ikke det ble så verst! Gamle kunster ligger nok lagret langt baki hjernen et sted.. ;)


6. Februar
Litt fast....

Gikk hardt ut over andre nåla og (dvs, det var denne jeg begynte sy med, men byttet da den ble så bøyd, og måtte ta i bruk igjen da den andre sprakk i øyet), hehe, men nå anser jeg broderinga for ferdig. Gidder ikke rekke eller fixe, Tror det holder til ståkarakter uansett! Er kjempefornøyd med alle røde og blå blomster, det meste grønne og "stoppinga". Resten er i verste fall ok.

Men, nå vet jeg ikke helt hvordan eller hvor jeg skal ta fatt... Prøvde mammas bunad og fant ut at den igrunn er passe oventil, bortsett fra at jeg antakelig måtte ta litt mer inn i sømmen i sidene, under armene. Men nei, påtegninga på min bunad passer ikke med mammas. Halsen er mye videre, midterste bakstykket mye bredere, sidestykkene helt forskjellig i formen. Ikke bare å ta inn en cm her og en der. Så ja, må nok prøve tilpasse Husflidens påtegning til mitt helt eget skal det passe. Men er livredd for å ødelegge, "forklippe" meg! Det er skummelt! :((  Eller at jeg syr feil, må sprette opp, og så får hull i stoffet..... Mange fallgruber, huff  :(

Også sjekket veska. Den skjønner jeg ikke helt hvordan er sydd og satt sammen... Må forske på den ja. Vil ha med innlegg slik som i mammas. I Evas er bare framsida polstret (men tykkere polstring enn i mammas) og i de nyere bunadene jeg har sett, har den ikke vært polstret i det hele tatt. Blir mer slaskete da. Og mange nå har en sånn nedsydd kant rundt. Det er heller ikke fint. Siden Husfliden tydeligvis ikke polstrer sine nå, så er der heller ikke med "polstring" (ant skumgummi) i materialpakken. Må nok forske litt mer på det der! :)

Graze Knappestøvler.
Klaveness sine snørestøvler.
Har kikka på bilder av Klaveness sine snørestøvletter igjen i dag. De er bare råflotte! Og dyre. Men får jeg bare tak i de så. Husfliden i Bodø har de iallfall, men blir ekstra dyrt å kjøre til Bodø for å kjøpe sko (selv om Mareno mente det ville vært moro med en Bodøtur)! Hørte med Bunadsstua i Harstad, mend de har kun disse her som heter Graze. Tror de er fra Tyrihans. Jeg synes hælen er for høy og "ustabil" og de ser smalere ut framme, passer dårligere mine føtter vil jeg tro. Selv om de har mindre snøring og hekter øverst så de er lettere å ta av og på. Dessuten er de enda 200 kr dyrere enn Klaveness sine.  Da må det kanskje bli Bodøtur ei helg etterhvert! ;) !!

Har vel glemt å nevne at jeg fikk ringen i julegave! Den med Nordlandsrosa og sånne anheng på. Størrelse stor med regulering, så passer mine knokete fingre ypperlig :)

Veskelåsen som mamma har er i nysølv 60gr, og er ikke den som tilhører Nordlandsbunaden. Jeg hadde lyst på veskelåsen i ekte sølv. Den er blank, ikke eloksert, og passer best det blanke sølvet. Men den koster mange tusen, så fikk holde meg til den elokserte nysølv-versjonen noen år tenkte jeg. Men så oppdaget jeg plutselig et bilde av en veskelås i sølvplett (antakelig nysølv den og), så da finnes det jo en utgave som er blank og ikke koster skjorta. litt usikker på hvordan det blir seende ut, da bøyen på den låsen er helt annerledes enn på den "vanlige" i plett. Blir annen fasong på veska da. Og hvor jeg fant bildet husker jeg ikke, det lå lagret på maskinen min... Tror ikke den låsen er laget av Rørvik som har det "originale" sølvet til Nordlandsbunaden... Hvor får man da tak i den hvis man vil ha den?  Der har jeg litt mer å fundere på.... ;)
Vanlig veskelås i plett og i ekte sølv (nederst)
Veskelås i plett


















8. Februar
Bestilt veskelås
Fant fram til veskelåsen i blank plett på nettet. Den er nå bestilt hos Gullsmed Rydengen på Finnsnes. Bestilte også sikkerhetslenke og hekte til å henge veska i. Prisen varierte med nesten 300 kr hos tre forskjellige nettbutikker, så bestilte hos den billigste. Der er også frakta gratis! Og man har 30 dagers returrett med pengene tilbake uten spørsmål :)

Bestilte kl halv fire i natt (nattevakt) og kl halv elleve i formiddag kom det mail at varen var sendt! :)

8. Februar
Bunadsregler

Bunadsregler. Hvem bestemmer hva, skikk og bruk, nye tider, "mote", usmakelig, pent.....
Ja, meningene er mange. Har prøvd lete litt etter hva som stort sett gjelder i dag..

Fant først disse reglene som Direktør i Bunad og folkedraktsrådet, Gunn Jensberg, har utarbeidet for bruk av bunad (Kilde: http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=115838 , 9/5-2006 )

1. Hodeplagg er obligatorisk både for kvinner og menn.

2. Bunadsko er å foretrekke. Utrykket skal være enkelt, ikke bruk pumps eller støvletter. Svarte, enkle sko kan til nød passere.

3. Bruk tette strømper av ull eller bomull. Nylonstrømper er tabu. Som oftest er det svarte strømper som er tingen, men det kan være ulike regler som gjelder for ulike bunader.

4. Begrens tilbehøret. Søljen skal plasseres der den hører hjemme, ikke på livet eller vesten. Ikke bruk sølvbelte på en bunad der det ikke hører til.

5. Pyntfri sone. I tidligere tider brukte man ikke pynt i ørene. Ikke bruk søljeøredobber eller andre øredobber. Men sjekk ut hva som hører til bunaden. Enkelte nye bunader har øredobber som en del av tilbehøret.

6. Snublefritt skjørt. Sørg for at stakken ikke er for lang eller for kort. Kanten skal ligge 15-20 centimeter over bakken. Man skal ikke måtte holde i skjørtet for å unngå å tråkke i det.

7. Dunjakke-forbud. Er det kaldt, bruk lyst ullundertøy. Mangler man ytterplagget som hører til bunaden, kan man eventuelt bruke et svart, nøytralt sjal.

8. Bunadsparaply er vulgært. En tradisjonell svart paraply gjør nytten om det regner.

9. Naturlig uttrykk. Kvinner bør droppe sminke eller sørge for at den ser naturlig ut.

10. Kniv er forbeholdt menn. Bunadskniv til damer er et nymotens påfunn, dette hører ikke hjemme på kvinnebunader, kun enkelte mannsbunader. 

Disse reglene synes jeg var litt i strengeste laget. Kanskje fordi jeg ikke selv synes lua til Nordlandsbunaden er noe fin, og ikke har noen umiddelbare planer om å anskaffe den.... ;) Og heller ikke synes det er noe fint med skjørtet 15-20 cm over bakken. Ellers er de ok. Vel, jeg vil jo ha snørestøvler til også da..

Denne linken var også grei. Inneholdt litt forskjellig..http://www.systue.info/pdf/tips2.pdf

Slenger på denne også: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article4122792.ece#.TzL_fu3O-Cd


Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt har egen side, www.bunadsraadet.no. Der fant jeg bla dette:

Ofte stilte spørsmål om bunadsbruk

Kva slags bunad skal eg velje?
Vi råder deg til å setje deg godt inn i kva bunader som finns i dei områda du føler tilknyting til. Dette kan vere det området du er oppvaksen i, eller plassar du har slektningar frå. Du kan også velje bunad frå den staden du har flytta til. Det er ikkje forbode å velje noko anna, men du må vere forberedt på at folk forventar at du har tilknyting til den plassen bunaden din er frå.

Der eg kjem frå, er det fleire bunader i bruk. Kva for ein er den mest riktige? 
Nokre bunader frå same område byggjer på ulikt draktmateriale, og  ser derfor ikkje like ut. I tillegg har dei ulike bunadsprodusentane ofte helt seg i varierande grad til den gamle folkedraktskikken i området. Nokre bunader ligger svært nær det gamle draktmaterialet, medan nokre har kan hende  latt seg inspirere av andre objekt også, til dømes lokal flora eller ei rosemalt kiste. Kva som er riktig for deg, kjem an på om du er oppteken av å ha ein bunad som ser ut som folkedraktene, om du vil ha ein som har vore i bruk i lang tid eller om du vil ha den som er mest vanleg. Svaret er opp til den enkelte, her finns det ingen fasit.

Finns det godkjende bunader?
Nei, det finns ingen godkjenningsordning for bunader. Ein må imidlertid vere oppmerksam på at dei som har utarbeida bunaden kan ha opphavsrett til den, og at produksjon utan denne sin løyve vert anset som piratkopiering. Det mange tenkjer på når ein seier "godkjend", er bunader som er utarbeidd av lokale bunadnemnder eller i samarbeid med Norsk senter for bunad og folkedrakt. Ein lagar då ein bunad etter organisasjonen / institusjonen sine kriteria.

Må eg bruke hovudplagg?
Dei fleste bunader har hovudplagg, og bunaden er komplett fyrst med dette på. Før i tida hadde alle gifte kvinner hovudplagg. Dei ugifte jentene hadde gjerne et eige hovudplagg eller fletta og oppsett hår.

Skal eg bruke hovudplagg for gift eller ugift når eg er sambuar?
Det er ikkje noko i vegen for at du kan bruke hovudplagg for gift om du ønskjer det. Dette gjeld også andre draktdelar for gifte som somme bunader har.

Kan eg bruke sylv som ikkje høyrer til bunaden?
Viss du har arva sylv, kan du gjerne bruke dette. Elles anbefaler vi at du bruker sylv som er utforma til bunaden.

Kva slags strømper skal eg bruke?
Vi tilrår knestrømper eller strømpebukse i ull eller bomull. Dei ulike bunadene har strømper i ulike fargar. Kva som høyrer til din bunad kan du få informasjon om hjå ditt lokale husflidsutsal eller bunadnemd.

Skal ein ha på seg trøye og hovudplagg inne?
Trøya bør vere på, spesielt i formelle høve, som til dømes kyrkjebruk. Menn skal etter tradisjonen ta av seg hovudplagget inne, medan kvinnene beheld det på.

Kva sko skal eg bruke til bunaden?
Vi anbefaler bunadsko, t.d. Klaveness. Enkle svarte sko eller sko / støvlettar med snøring kan også brukast.



Jeg har vel tidligere gitt uttrykk for hva jeg synes om div nye ting som er kommet til, som f.eks mobilvesker, hårbøyle, slips mmm. Skal komme tilbake til regler for selve Nordlandsbunaden, bretting og feste av sjal, plassering av søljene, hektene mm senere..

9. Februar
Veskelås ankommet
Veskelåsen bestilt (tidlig) i går kom i dag! Snakk om rask levering! :) Meget fornøyd med Gullsmed Rydeng på Finnsnes! Kan anbefales. Variert utvalg på andre gull- og smykkevarer. Sjekk ut http://www.gullsmedrydeng.no/! :) Sølvet jeg bestilte er laget av Sylvsmidja AS på Voss. 15% rabatt hos Rydeng i forhold til hva Sylvsmidja selv tar i sin nettbutikk!

Derfor litt mindre morsomt at ikke Rydeng har sånne hekter som er preget, som jeg vil ha. Har nemlig funnet sånne nå. Hos Gullsmed Sando. Likens som den ene mamma har i sin bunad. Billigste hektene jeg har sett til nå også, selv om det tilkommer 100 kr i porto! Skal bestille etterhvert, må nok vente litt...





16. Februar
Snørestøvler anskaffet
Vurderte jo å kjøre til Bodø å kjøpe snørestøvler.. Ved nærmere ettertanke tar det ikke så mye lenger tid å kjøre til Tromsø enn til  Bodø (og slipper ferge), og i Tromsø skulle det jo være Votterock i helga. Tok en impulsbestemmelse fredag formiddag. 1540 startet vi hjemmefra. Beregnet ankomst Tromsø var ca 2200. Pga drittdårlig føre: stiv kuling, ekstremregn (vannrett), isrygger i veien, ekstrem vannplaningsfare, og ei trafikkulykke (1 trailer, 3 biler) hvor vi måtte vente på opprydding i to timer, var vi ikke fremme før halv ett på natta. Jeg overlot rattet til Gubben da vi var halvveis. Gikk glipp av fredagsfesten da, men artig å overraske gjengen da vi kom!  Vi møtte store spørsmålstegn! :) Flott velkomst, med gode klemmer! Love you all! :)

Lørdag formiddag var det til byen på shopping. Føst på menyen var snørestøvlene. De var ikke helt 100% som jeg trodde, men fine nok, og de passet og kjennes ut til at de vil bli bra når jeg får gått de litt til. Kunne vært litt høyere over stortærne, men er jo skinn, så de justerer seg nok litt etterhvert. .. De var veldig blanke, nesten som lakksko, jeg ville foretrukket de i mer matt skinn...  Kjøpte et nr større enn jeg bruker til vanlig, men kunne kanskje kjøpt enda et nr større, det skal jo være plass til litt tykkere strømper i, og så kunne jeg ha jeg litt å gå på da, hvis leddene mine blir enda mer knokete. Men prøvde ikke større. Kanskje litt dumt, men tror disse blir bra. Superfornøyd med at de er i boks!

"Reglene" for bunadsveska ble endret av Bunadsnemnda i 2005, tror jeg hun på Husflidsbutikken sa, og de hadde dermed ikke LOV å selge sånn polstring som var i veskene før. Hvor skal jeg da få tak i det? Vet jo ikke en gang HVA som er inni.. Må jeg sprette opp mammas veske for å se? Den er også sydd på en helt annen måte enn veiledninga i dag  viser. Nå skal det kun være fòr (ikke innlegg) og (stygg) kant rundt.Måten den gamle er sydd på, virker mer avansert, en "teknikk" jeg ikke har vært borti før, så skal jeg ha den sånn, må jeg "forske" litt og tenke litt...  kanskje sy et prøveeksemplar i annet stoff, for å finne ut hvordan legge rett og vrangsia og hvilke sømmer som må syes først og sist. Før jeg går løs på å sy selve bunadsveska.

Synes det er helt forferdelig ( "forferdelig" ord, men finner ikke no bedre) at bunadsnemnda skal drive å forandre hele tiden. Greit nok at Nordlandsbunaden i utgangspunktet er et "konstruert" produkt, bygd på et ganske "magert" grunnlag, men den ble iallfall dengang laget etter det de da mente var gamle tradisjoner og  mest "autentisk".. Gode hensikter! Nå har jeg et inntrykk at det hele tiden endres for å gjøre bunaden mest mulig kommersiell. Husfliden skal tjene penger. Da må det gjøres forenklinger i veiledningen slik at de som vil sy selv, uansett MÅ ha gått på kurs (eller få stygge bunader!)! I forhold til eldre bunader er borderiene nå innskrenket, bunadsveska er forenklet, de blå "klokke"-rosene (med stopping under) er borte, fargene er endret, mmm..

Tror det blir et laaaangt brev til Bunadsnemnda når (hvis) jeg engang blir ferdig med bunaden!!! ;)

Nu blir iallfall bunaden lagt på is litt, tror jeg....(kan ikke ta symaskin og div med på jobb)... Har kjøpt garn (ok, takk til Gubben som kjøpte det for meg!) for å strikke en kul hals , og om ei uka reiser vi til London. Får se når bunadsenergien dukker opp igjen...

12. mars
Har bestemt meg...
Paul Arne spurte i går etter hvordan det gikk med bunaden. Måtte jo bare inrømme at den lå på is.. Men tankene har jo kverna litt etter det.. Gjør jo inntrykk når et mannfolk spør om sånt!! ;)

Har jo vært i tvil om hvilket mønster jeg skulle bruke. Har tidligere klippet og "sydd" Husflidens mønster i annet stoff bare for å se... og sammenligne med mammas, den har jeg jo prøvd..

"Kladden" ble sånn!
Men: Nå har jeg endelig bestemt meg. Jeg bruker mønsteret som var påtegnet fra Husfliden, ikke mønsteret jeg tegnet av etter mammas vest/liv. Bestemmelsen er tatt, så da var det egentlig bare å gå i gang...  Vesken har jeg ikke bestemt med for om jeg skal ha med innlegg (som jeg antakelig ikke får tak i) eller om jeg skal sy etter den nye "malen" med kant rundt.. Så den får ligge på is litt til!

Skummelt å vite at klipper jeg feil, så er det flere tusen kroner rett i dass... Tar litt i godlaget med sømmonn, så jeg har litt å gå på... Synes faktisk den påtegna var litt kort i ryggen, men blir sikkert akkurat passe når det tunge skjørtet blir sydd fast, og tynger ned. Men legger til et par cm ekstra der og, så jeg kan senke skjørtet hvis behov.

Klippingen er gjort; både av bunadsstoffet og foret (som er i lin). Så får jeg krysse fingrene for at det ikke dukker opp noe jeg ikke har tenkt på.....   ;)

Har hentet opp symaskinen, er kaldt og sitte i kjelleren nå.

14. mars
Feil...
 Første feil kom fort! Siden mønsteret ikke var tegnet opp skikkelig, så klipte jeg med sømmonn som jeg tenkte det måtte bli. Men glemte èn ting. At det skulle være innbrett/belegg framme husket jeg faktisk og la til 5-6 cm der... men tenkte ikke på at når stoffet brettes inn igjen, så må jeg ta høyde for at halsen buer seg, så stoffet må klippes med bue oppover i ytterkant. Mønsteret burde vel vært tegnet opp MED det som skulle brettes inn! Når jeg glemmer buen, så blir det slik:

Har da to måter å løse det på. Enten sette inn en bitteliten trekant på baksiden (både på vest og for), eller å la innbrettet bli en cm smalere.. Blir likevel nok til å dekke festet av spennene, så jeg heller mest til den siste løsningen.

Andre feil kom da jeg var begynt å sy. På ett eller annet merkelig vis greide jeg å sette sidestykket til ryggen slik at jeg sydde det på på vrangen! Ok, var bare å sprette opp (tok ikke bilde av det, var for flau!;)) Gikk bra tilslutt.

Atter en gang er veiledninga elendig! Ser ikke ut som sømmen på skuldrene skal syes i det hele tatt. Nårtid den isåfall skal syes er iallfall et åpent spørsmål. Sømmene rundt ermhullene skal syes til for hånd står det. Sånn er det ikke på mammas stakk. Der er alle sømmer utenom sidesømmene sydd først, overdelen vrenges, og så syes sidesømmene (på maskin de og) og tilsutt er det sydd fast i midjen for hånd. Iallfall ser det sånn ut for mne øyne! Tror jeg følger den siste løsninga!

Innbiller meg at jeg sånn (når sømmen rundt halsen og ermene er sydd) kan vrenge alt ("hente" forstykkene gjennom ryggen) til retten og så sy sidesømmene tilslutt.. Huff, bare teori så langt, funker det ikke, blir det for hånd rundt ermehullene!

Så er spørsmålet om der skal syes linning på livet hele veien rundt.. På mammas er bakre del av skjørtet sydd inn i overdelen, og så er det sydd linning på framdelene. Bente og Linda mener at det på deres bunader går linning rundt hele, og så er overdelen sydd fast utenpå linningen igjen...? Tror jeg må få studere en sånn før jeg går i gang med akkurat det...

Så har jeg sydd sidesømmene i skjørtet. Dampet opp nedkanten. Står at det skal være 3 cm fra nederste broderi til nedkanten. Det synes jeg blir litt lite. Er 5 cm på mammas, det ser mer ok ut. Tror nok 4  kanskje er mest passe,  men lander på 5, jeg. Og stoffet er akkurat 10 cm fra broderinga og ned så da er det jo bare å brette halvveis! :) Gjør det, så får Bunadsnemnda bare gremmes! ;)

Følger med skråband som skal syes på.  Det er det ikke på mammas. Har på en måte litt lyst å sløyfe det jeg og. Skjønner ikke at oppbrettet skal gå delvis opp på brodereiene på baksiden. Enten bør det gå akkurat opp til, eller så bør det dekke helt, slik som på Kystdrakten. Skal baksiden av brodereiet vises, bør HELE vises!  Hvis jeg syr på skråbandet vil litt av broderiet bli skjult. Og dette er jo ikke et stoff som rakner... Hvorfor da skråband? - Vil ikke! :(

Skjønner iallfall at jeg nok neppe bør gå i gang med mannsbunaden når jeg er ferdig med min... Mange som har spurt om det blir bunad på Mareno når min er ferdig. Ser mørkt ut! Iallfall monteringa! Og mannsbunaden er jo stort sett bare montering/tilpassing. Ikke bodering! All ros til Kystdrakten for SKIKKELIG GOD veiledning!!! Kan anbefale alle som har litt peiling på sying å påta seg å montere den selv. Skal innrømme at jeg nok plagdes litt med den og, men da var det ikke veiledninga sin feil! ;) Det fulgte med bilder av prossessene, hvordan man vrengte og satte sammen div deler! Rekkefølge på sømmene, og ingenting var utelatt! Virkelig bra, de er tydeligvis interessert i at draktene skal BLI SKIKKELIG montert! Uansett hvem som gjør det, deres egne folk/ansatte eller hobbysyersker som meg. Skal sende ros til de, samtidig som jeg sender kritikk til Husfliden/Bunadsnemnda! :))

Og hvis noen er interessert, så har jeg en stk damedrakt Kystdrakt (liten) og en stk manndrakt (ganske liten :)), Kystdrakt, som jeg vurderer selge... Med både sølv og ekstra, som jakke og underskjørt, til damebunaden, og kniv/slire og hodeplagg til mannsdrakten...  Mulig Gubben motsetter seg salg, iallfall inntil HAN og får seg Nordlandsbunad! (selv om Kystdraktbuksa er blitt i "minste" laget..... ;))

15. Mars
Litt "konsulenthjelp"..
Var en tur hos Kirsten og fikk hennes vurdering av hva jeg burde gjøre.. Hun har jo "Kjole- og draktsøm"-linja fra 35 år tilbake.... Hadde med bunaden, både min og mammas. Hun mente òg at den "gamle" vesken er mye finere enn den de syr nå.

Problemet mitt med vrengsying testet hun like godt ut i praksis! Satte fast med nåler på strategiske steder og vrengte, så da så vi at det SKAL gå an å gjøre det sånn. Problemet kunne bli trang passasje på det smaleste under vrengingen, men jeg satset på at det skulle gå greit. Så da blir det tante Ågots versjon med maskinsømmer både rundt hals og ermeåpninger, og ikke Bunadsnemndas versjon. Tror min blir mere proff!!! ;)

Og så gidder jeg ikke ta ut mer i vidden enn det som er. Er ikke mye å ta av heller. Og hvorfor skulle jeg legge mer på meg? Da bør jeg isåfall heller slanke meg, enn å sy ut bunaden! Enkelt og greit!! :)

Bare halvferdig. Spennene ligger løst på
Hjem og i gang og sy! Det gikk bare godt å vrenge! Vet ikke om jeg kan si den ble helt 100% som jeg ville ha den, men tror jeg skal si meg fornøyd. Den lille buen jeg glemte da jeg klippet ble ikke no problem, fikk alt innenfor sømmen. Får jo ikke sett skikkelig hvordan den blir før jeg får ferdig skjørtet og sydd det på. Pr nu er den litt i lengste laget i livet, og virker litt trang helt nederst.. Tror det blir bedre når den blir kortere og skjørtet kommer på. Men må antakelig låne meg en annen bunad å se etter når skjørtet skal monteres på. Mamma sin har jo ikke linning bak...

Synes skuldersømmene har en tendens til å komme for langt fram når jeg prøver..må hele tiden dra ned i ryggen for å få de der de skal være. Men har klippet og sydd etter påtegninga. Bare justert i sidene.. Håper det blir ok når skjørtet kommer på. Men når skuldersømmene er rett på skuldrene så blir halsringningen bak litt langt ned... synes jeg.. Men ok, sjalet dekker jo det uansett.

Gremmes egentlig litt nå når jeg ser broderiene på vesten! Har sett det verre altså! Men skulle begynt med baksiden på skjørtet først. Bare en sånn sak som å finne ut hvor nåla bør være på tråden når tråden har full lengde. Er nåla for langt inn, så fliser tråden seg, og broderiet blir stygt. Sånt tok litt tid å finne ut av. Hvor tett stingene burde være, hvilken ytre linje man burde følge ihht påtegninga.. Ja, masse sånne småting tok tid å finne teknikk på. Og skal jeg noen gang sy en bunad til, så blir det vel så lenge til at det blir nesten som å starte på nytt igjen... ;)

Spennene til vesten ble bestilt og sendt i går, og kom i dag! Sparte 240 kr (og porto) i forhold til hos produsenten! Skjønner ikke hvordan Rydeng på Finnsnes kan selge så billig, men fint for meg!

9. April
Det har jo skjedd litt.. ;)
Mens muligheten enda er der, før overdelen blir sydd på stakken/skjørtet (og jeg ikke lenger kommer til fra bak-/innsiden), så begynte jeg å sprette opp litt brodering... Tenkte lenge "skal-skal ikke..", men kom tilslutt fram til at jeg nok blir å ergre meg og angre hvis jeg ikke gjør det. Så den styggeste gule blomsten på ryggen er nå "reparert" litt. Tror ikke jeg bryr meg om å flikke på resten. Resten får være som de er.

På en måte GLEDER jeg meg til neste bunad (hmm..det der har vel ikke JEG skrevet?!) Da skal det bli så mye bedre. Har jo lært litt nå :) Men, kan vel også si med en gang at blir det flere bunader, så blir jeg å holde meg til broderingen, tilpassing og montering er nok i overkant av mitt kompetansenivå.

Mye jobb gjenstår på vesten, tror det blir litt (mye) spretting og justering for å få den til å passe..... og få foret til å sitte pent..Ikke helt fornøyd med det jeg har gjort til nå ..

Så har jeg endret på falden nede på skjørtet.. Stod at det skal være 3 cm fra nederste blad og til nedkant, i veiledninga. Jeg hadde først lagt 5 cm som på mammas bunad. Da kom hele falden UNDER broderiene. Men ombestemte meg, tror jeg nå har fått ca 3-3,5.... Så HAR jeg mulighet å legge ned en cm eller to i nedkant hvis jeg etterhvert finner ut at jeg har laget den litt kort (som jeg gjorde med Kystdrakten). Og nå er det etter "oppskrifta"! :) Synes det ser litt rart ut at falden går halvveis opp på broderiene, men det har vært sånn på alle bunadene jeg har sett til nå. Burde enten gått i underkant eller så burde det dekket hele broderiet etter mitt syn. Men ok, har alle andre det sånn, kan vel jeg også! ;) Har sydd på skråband i kanten, og nestet det fast i skjørtet, for hånd... tok sin tid.. Skal jo ikke kunne sees på utsiden. På kystdrakten (hvor det dekte hele broderiet) brukte jeg min eminente symaskin med blindsøm, men den er jo i ulage nå, så det ble for hånd ja.

Rynket skjørtet i livet bak. Utfordringa med det var å bestemme akkurat hvor høyt oppe rynkinga skulle være. Har klippet bort ca 12 cm av full stofflengde i øverkant .Men måtte bare ta en bestemmelse på det. Sydde fire rynketråder i høyden, skal være bare tre, så da kunne jeg velge hvilken jeg skulle fjerne etterpå, den øverste eller den nederste. Det ble den nederste. Lagde  tre cm uten rynker ved sidesømmen, som det stod i veiledninga. Har ikke sett det hos andre. De fleste har rynkene helt til sidesømmen, noen sågar et stykke fram på framparten (som på mammas bla). Men sidesømmen er jo ikke midt i siden heller, den er noen cm bak, på alle bunadene jeg har sett. Dette fordi skjørtet skal justeres etter vesten, og vesten er bredere mellom sidesømmene framme enn bak. Det betyr at på mammas bunad hvor rynkene går 3 cm inn på framstykket, så er de faktisk nøyaktig midt i siden! Hvis jeg hadde rynket hele bakstykket til sidesømmen, ville de vært tre cm bak det som faktisk er midt i siden! Nå blir det jo enda lenger bak... Men det gjør at man ikke blir så bred over hoftene, så kanskje det har en hensikt? Sydde rynkene mede ca 5-6 mm lange sting, men hadde kanskje ikke gjort noe om de hadde vært litt tettere. Stod 6 mm i veiledninga.















Så la jeg leggene framme, bare midlertidig for å se hvor jeg skulle lage åpninga i skjørtet. Åpninga ble klippet og så kantet med skråband, så den ikke skal spjærre videre. Dette gikk veldig greit, var heldig akkurat nederst i spissen og fikk god margin, er litt vanskelig å sy akkurat der. Har sett bunader hvor skråbandet ikke har kommet langt nok ned til å beskytte åpninga nederst.. Neste skritt var linninga. Sydde den av forstoffet, lin.Står i veiledninga at man kan bruke forstoff eller samme stoff som stakken. Tror lin er mere stabilt, og ser at de fleste andre bruker det (har kun sett èn bunad med linning i bunadsstoffet. 

Plutselig var skjørtet ferdig!!! :) Ingen vei tilbake, skjørtet har fått den lengden det skal ha. Hvor høyt over golvet kanten blir på den ferdige produktet er avhengig av hvor høyt jeg fester skjørtet på vesten. Kan nok sjonglere med 2-3 cm der. Blir spennende å se hvor lang den blir tilslutt. Frykter allerede at jeg har gjort den biiiitteliiitt i korteste laget.... Ikke FOR kort, men kanskje nok til å bli irritert i ettertid.

Litt nedstemmende å oppdage at midjemålet mitt har øket med iallfall 10 cm siden jeg var i mine velmaktsdager... Det bør helst ikke bli mer, for jeg har ikke laget mye å gå på. Skal få noen (Kirsten eller Bente) til å se på det jeg har gjort langt, før jeg prøver gjøre mer montering. Ser en liten "feil".. som ikke ser helt bra ut i mine øyne, får se om andre legger merke til det. Kan fremdeles sprette opp både linninga og rynkene hvis det er behøvelig.... men lyst har jeg definitivt ikke ;( 
Har ikke sydd i hekter, og knapper til forkleet, det får komme etterhvert.


14. April
Vesken
Gruer meg litt til å gå i gang med montering av vesten på skjørtet, så har lagt bort bunaden for ei lita stund.. Men hentet fram materialene til veska i dag. Broderinga var jo unnagjort tidligere. Hadde fått tak i noe greier som kunne brukes til fyll. Måtte legge det dobbelt, men det gikk greit. Da jeg først var i gang, gikk det unna! Fikk ikke gjort noe særlig annet i dag ;) Lagde veska etter "gammel"-metoden. Sydde for- og bakside hver for seg først, med fyll inni.



Så ble de to delene sydd ihop for hand. Alt så egentlig veldig bra ut så langt, men det ble litt feil når delene ble fast i hverandre... Da ble foret plutselig likevel for stort. Til tross for at jeg hadde sydd delene med mindre for enn ytterside, nettopp for at foret skulle komme en mm eller to innafor yttersiden. Men det bledlikevel sånn at det ble litt "bungel" på innsiden. Giddet ikke gjøre alt opp igjen, så sydde de ferdig ihop, og sydde på veskelåsen. Det SER ikke ille ut, og kan sikkert brukes sånn på 17. mai i år, hvis jeg mot formodning skulle få ferdig resten av drakten (burde vel ikke en gang antyde noe sånt, nå vil jeg få enda fler spørsmål: Blir du ferdig til 17. mai?)

Her er fra venstre, mammas veske (med en veskelås som ikke tilhører Nordlandsbunaden), så min egen, og så Evas veske. Alle tre har forskjellig fasong, noe jeg neppe ville lagt merke til om jeg møtte tre damer i bunad med hver sin av disse veskene. Men nå som jeg syr selv, så legger jeg mye mer merke til detaljene!




Men NÅ er det helg! :)

3. mai
Litt til..
Paul-Arne lurte (igjen) her en dag, på hva jeg skulle ha på meg på 17. mai? ;) Har hatt litt stopp i syinga. Tenkte innhente litt konsulenthjelp, men det har ikke passet.

Ble til til at jeg tilslutt gikk igang igjen, det blir som det blir. Etter alt jeg har sett av variasjoner og rariteter av bunader siden jeg selv begynte å sy, så er det ingen som kan kritisere min for å være verre enn alle andre iallfall! Bare den ikke blir for små.

Vesken er jeg misfornøyd med. Den bulen på innlegget skal jeg nok få ordnet, men selve fasongen er ikke rett. Og jeg kan ikke gjøre den mindre enn den er heller. Så da er det vanskelig å gjøre noe..Den skulle egenetlig vært bredere nede.... Blir ikke å gjøre noe med den før 17. mai iallfall, regner jeg med..

Har hatt noen dager ferie nå, og fått gjort litt......

Har gjort ferdig skjørtet. Bestemt lengde og sydd på linninga. Tror lengden er passelig.

Har fiksa rett lengde på forkleet, den skal jo tilpasses skjørtelengden. Har nestet fast opplegget og kanten rundt sidene. Lagt leggene i riktig høyde og bredde og sydd de fast. Ikke sydd på linning enda, litt usikker på om jeg skal sy den av forstoffet, eller bare sy på skråband....  Mammas har linning av forklestoffet.. Kanskje er det det jeg ender opp med.. Får se.

Så var det overdelen. Mitt store hodebry etterhvert. Foret som jeg i utgangspunktet syntes jeg fikk bra til, ble en vond byll (eller no anna ille) tilslutt! Bunglet seg på ryggen. Har visst ikke tatt bilde av det en gang. Foret av lin er en annen linkvalitet enn det som er i mammas. Mindre fast/stabilt, så det holder fasongen dårligere, strekkes lettere under sying og blir "labbjent"! Men jeg har sprettet og sydd og sprettet og sydd, også ut og inn, da jeg ikke fikk alt til å passe. Etterhvert måtte jeg sy noe for hånd..

Har også vært i tvil om jeg skulle sy skjørtet helt ferdig og så sy/neste overdelen fast utenpå, eller om jeg skulle sløyfe linning bak og heller sy bakdelen av skjørtet inn i overdelen, slik som på mammas. Ved å spare linning bak, blir det ikke så tykt, så det ser nok bedre ut utenpå. Men jeg endte opp med å sy på linning på hele skjørtet, da var jo skjørtet ferdig for seg og jeg kunne sy forkleet mens jeg fremdeles funderte på overdelen..! :)

Overdelen var fremdeles langtfra ferdig...  I dag har jeg sprettet opp og prøvd fikse nedringingen framme, syntes ikke det lå helt fint. Fikk det iallfall bedre etterhvert. Så stemte ikke lenger sidesømmene i overdelen og på skjørtet overens, ettersom jeg måtte sy skjørtet på litt høyere opp enn først beregnet. Høyere oppe er overdelen videre, skrår jo ut.. Så var det å sy inn igjen, men nå stemmer sidesømmene og ryggen ble godjent av meg selv tilslutt.. !

Forparten gjenstår enda... Skjørtet er kanskje litt trangt når jeg fester det med 5 cm (etter veiledninga) mellom leggene på midten.. Og samtidig må overdelen sys litt inn noe foran hvis den skal passe til det. Da må innsnittene syes inn både på vesten og foret. Utforminga av spissene som går ned framme, er jeg også litt i tvil om..Vi får se etterhvert hva jeg får til på framparten...

Må innrømme at nå er jeg virkelig på usikker grunn/tynn is... Montering/tilpassing er nook ikke mitt bord! Skal nok få det såpass til at jeg skal tørre å bære bunaden både på 17. mai og andre dager, men å la erfarne bunadssyere får studere den med kritisk blikk, det er et annet spørsmål...



4. mai
Oppattarbeid
Har jo klaget masse på den "ufullstendige" veiledninga som fulgte med til bunaden. Men jeg burde vel iallfall LESE den... ;(

Hadde jo sydd ferdig forkleet, bortsett fra hempene. Lagd "fin" linning i forklestoffet.

Av en eller annen grunn tok jeg for meg veiledninga igjen. Og oppdaget at jeg hadde hoppet over EI setning: "Skråbåndet skal ikke vises på retta" Nå hadde ikke jeg brukt skråbånd, jeg lagde linning/skråbånd av forklestoffet, men uansett det vistes på retta (som ei linning). 

Baksida

Framme














Kunne selvfølgelig bare brettet hele linninga over tilbaksiden og nestet fast, da ville ingenting vistes på framsida, men da ble jo forkleet vel en cm kortere samtidig! Ok, var bare å sprette opp. Sy på igjen en knapp cm lenger opp (hadde heldigvis såpass sømmonn) og så brette bakover i sømmen, brette inn og neste fast på baksiden. Da ble det så her:
Framme, etter oppattarbeidet
Synes kanskje det ser vel så fint ut i første utgaven, men nå er det etter boka iallfall! Så det så! :)

5. mai 2012
Så fikk æ MYE gjort!
Igår ble det bunad fra morgen til kveld. Kjekt med fri fra jobb! Men det blei lang "arbeidsdag"! :) Fikk først ordna forkleet (forrige innlegg). Gikk så løs på overdelen. Fikk sydd inn og ut, opp og ned, ditt og datt, fikk foret til å passe, tilpasset spissene framme, jobba intenst, så tenkte ikke en gang på å ta bilder underveis ;( Plutselig var jeg kommet så langt at det jo ser ut som en bunad! Nesten bare hektene foran som mangla, så fikk sydd på de og.

Når jeg drar litt ned i ryggen, så er den ganske så perfekt bak! Foran er det tendens til noen rynker/folder i sidene, fra innsnittene og bakover. Vet ikke hvor jeg skal ta inn eller ut for å få de vekk. Må vel bare holde ut med dem. Ser at andre også har folder her og der. Har konkludert med at det får være sånn.

Realiteten er også at overdelen har større vidde enn skjørtet, hvis jeg strammer skjørtet sånn at det er kun de 5 cm på midten, Hvis jeg "slipper ut" skjørtet litt mer (siden det blir under forkleet, vil ingen se det), får skjørtet og overdelen samme vidde og det blir litt bedre. Men da føler jeg meg tjukk!!!

Så ble det tatt et par bilder... Med skjorte (ustrøken og uten sølv), bare for å se hvordan stakken sitter. Nå mangler noen hekter, knapper, og ja, så er jeg vel straks ferdig! Nå må jeg vel greie det til 17. mai, selv om det nå går i ett framover med jobb og div annet.

Det jeg er veldig fornøyd med er ryggen, og lengden på skjørtet! Perfekt lengde med mine supre snørestøvler på. Om jeg ikke synes alt er perfekt, så er jeg uansett kjempefornøyd med at jeg fikk det til så bra som jeg har gjort, uten kurs og uten hjelp av noen som har gått kurs eller sydd Nordlandsbunad før.

Utrolig hva man kan, hvis man bare vil og tør... Men innser at det ville vært i meste laget med penger bortkasta om jeg hadde forklipt meg, eller ødelagt på annet vis...

Nå er jo riktignok ikke selve stakken helt ferdig heller, men nå har jeg iallfall tro på at den blir det, å blir helt ok, men skorten gjenstår. Har jo mammas som får duge 17.mai og ei stund til, men på sikt vil jeg jo ha min egen. Egensydde.. Vel, er litt i tvil om det da.. Den tråden som fulgte med har jeg slått fast ikke egner seg!

5. mai
Å så spretta vi litt..
I dag var jeg ikke like fornøyd... Så nøye(-re) på bildan fra i går. Ryggen er for lang! Blir sånn bukt/fold nede ved linningen  :(

Å når jeg kjenner etter så er jo skjørtet der det skal være, overdelen sitt fast, og er rett og slett for lang. Skuldrene på stakken henger ikke på skuldrene mine. Fant ut at jeg må sy inn skuldersømmene halvanna cm for at den skal passe. Kunne selvfølgelig bare lagt skulderputer under! ;)

Går ikke å kutte mer på lengda ved midjen, da blir overdelen enda videre og må også syes inn i sidene. Så jeg slapp valgets kval. Var bare å begynne sprette.

Så nå er sprettinga gjort, men nå er det altså lørdagskveld, så blir ikke mer gjort i dag! Så vet jeg ikke om jeg TØR gjøre noe i morgen, er jo søndag...  Søndagsarbeid blir vel sjelden vellykket, sier de "gamle" iallfall... ;) Ja, og så er det jobb og swing på mandag, jobb og div resten av uka.. Den 17. kommer fort tenker jeg! ;)

6. mai
Gjenopprettet
Med oppmuntrende kommentarer på Face (takk alle!), så gikk jeg trøstig i gang med søndagsarbeid! ;) Har jobba hele dagen, og kom endelig i havn. Dvs: ca samme nivå som igår, men nå uten fold i ryggen! :) Også framparten ble bedre. Før- og etterbilde:


                                                                                                                                                                                              Fikk tak i ekstra hemper og trykknapper på Sortland (fulgte kun med to hekter), og har bestemt meg for å feste forkleet med trykknapper. Står at det skal være enten knapper (fulgte med to stk) eller trykknapper i veiledninga, så da gjør jeg ikke no galt med det! ;)


Selve skjørtet skal jeg lukke med hekter etter mal fra Lindas bunad. Ikke bare de to som fulgte med, men to til (skulle nok kjøpt blanke hekter, ikke sorte, men får heller bytte de senere). Slik:

Økonomisk så synes jo jeg at 4300,- som jeg betalte for påtegnet stoff, garn, og forpakken er mye nok penger. Ikke minst når jeg i tillegg har kjøpt en god del av sølvet (- aldri så galt at ikke overtid kan være godt for noe!), men realiteten er at jeg har spart over 10.000 på å brodere og montere selv! Koster 15000 ferdig brodert og montert hos Husfliden (hvor jeg kjøpte materiealene). Så vil jeg jo i tillegg spare en del på skjorta også hvis jeg får sydd og montert den selv.. Spørs.. Inntil videre har jeg mammas skjorte, så stresser ikke me det.

19. mai 2012
17. mai 2012, Bunaden ferdig! :)
Joda blei jo ferdig til dagen! Iallfall sånn at jeg kunne ta bunaden i bruk. Blir nok å gjøre litt småjusteringer i ettertid. Bla litt oppattarbeid på veska. Så blir det bytting/flytting av trykknapper/hemper for bedre feste av forkle og åpning/lukking av stakken. Sier meg godt fornøyd, og legger inn noen bilder fra dagen!


Kakebuffèt på hurtigruta MIdnattsol!

Hælen forsvant ned i mosen, men der ER hæl på 3,5 cm!
 Nå blir det nok sommerferie fram til høsten, så får vi se om jeg tar fatt på broderinga på skjorta igjen. Har kjøpt bivoks for å bruke på tråden og se om det blir bedre. Da jeg prøvde tidligere så fliset jo tråden seg fra føste sting så det gav jeg opp! :(

Fungerer det ikke med bivoksen heller (har aldri prøvd det før), så får jeg kjøpe annen tråd, å drite i at det egentlig skal være lintråd. Har sett andre skjorter sydd med annen tråd selv om skjorta var lin.

12. Mai 2013
Bretting av sjal til Nordlandsbunaden
I disse dager med masse konfirmasjoner og 17. mai som nærmer seg, så tenkte jeg det kunne være til hjelp for fler enn meg at det finnes en filmsnutt om hvordan man bretter sjalet til Nordlandsbunaden. Noen vil fremdeles ha den gamle måten med brettkanten helt ute på skuldrene, men jeg liker best den måten som Husfliden nå bruker, som vises her i videoen. Da kommer resten av bunaden mer til sin rett, og det går også an å bruke capet eller regntrekk (blankt) utenpå bunaden uten at sjalet blir trykket flatt. Får vel ikke lastet opp videoen, den ligger på Facebook, så legger bare linken ut her. Vet ikke om man må være innlogget på Facebook for å se den....

Her er iallfall linken: Bretting av sjal til Nordlandsbunad   Ha en flott 17. mai! :)

15. Mai 2013
Stryking av linskjorte til bunaden
På tide å ta fram bunadsskjorta. Som forhåpentligvis ble kun vasket og lagt pent  bort da den ble tatt av etter siste gangs bruk.

Å stryke den rett etter vask og så la den henge eller ligge til neste gang man skal bruke den, er å be om at den gulner! Vask skjorten etter bruk og legg den vekk, gjerne i en stoffpose, til noen dager før den skal brukes igjen.

Ta den fram, dynk den, brett ihop og legg den i en plastpose noen timer, gjerne til neste dag. SÅ kan den strykes. Helst med dampstrykjern.

Etter strykning bør den henge til tørk et par dager, slik at linfibrene blir HELT tørre, ellers vil den fort bli veldig skrukkete når den tas på. Stryk gjerne over skjorta igjen før den tas på. Men da UTEN DAMP!!

Lykke til! :)




 

17 kommentarer:

  1. Herlig blogg!!! Du har ikke lyst til å selge mønsteret til skjorta? Jeg skal sy skjorte til min datter..Tenkte å kjøpe stoff og bordergarn selv, men mønster virker da umulig å få kjøpt?

    SvarSlett
  2. Hvordan monterer du vesken? Har du noe bilder av innsiden på veskene?

    SvarSlett
  3. Veldig inspirerende, dyktig er du.

    SvarSlett
  4. Det ble jammen til at jeg leste hele! Takk for at du viste din "vei til ny bunad". Jeg prøver å få til en bunad til min eldste sønn, og tar inspirasjon fra deg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! :) Jeg hadde mye frustrasjoner underveis og skrev blogg fordi jeg følte det var så lite hjelp å få både hos Husfliden og ellers. Kanskje noen kunne få litt hjelp i det jeg erfarte... Bloggen min er vel lite til hjelp hvis det er guttebunaden du skal sy, men jeg ønsker deg lykke til og håper du slipper unna med litt mindre frustrasjoner enn jeg måtte gjennom! :)

      Slett
  5. Hei! Skulle bare innom for å se på bilder av brodering av bunad,ble visst til at jeg leste hele bloggen din! 😂 vurderer å brodere til min datter som skal konfirmeres om tre år så har forholdsvis god tid 😁 mamma var en veldig flink bunadssyerske her i Øksnes, og nå angrer jeg veldig på at jeg ikke brydde meg om å lære meg kunsten før hun gikk bort. Veldig fint å snuble over denne bloggen da! Takk for gode tips, og bunaden din ble kjempeflott 😀

    SvarSlett
  6. Imponert ! Selvgjort er velgjort 💙

    SvarSlett
  7. Hei. Er i gang med å montere bunad til barnebarn. Hvordan lagde du rankingen bak på skjørtet? Sydde du rynketrådene for hånd?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, sydde for hånd. 5-6 mm lange sting. Tre rader med rynketråd, sånn skikkelig tykk, sterk. Utfordringen er å få stingene så nøyaktig rett under hverandre som mulig.

      Slett
  8. Hei. Har sett hele bloggen din. Jeg skulle sy inn min Nordlandsbunad som var blitt for stor. Den er gammel, 70 år, arvet etter min mormor. Takket være bloggen fikk jeg "guts" til å gå løs på den. Nå er jeg snart ferdig, har igjen litt håndsøm på montering av vest og stakk. Den er jo så fin!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så flott! Da får du den ferdig til 17. mai! :) Lykke til med siste innspurten :)

      Slett
  9. Takket være bloggen din klarte jeg å få brodert bunaden til mitt barnebarn som står konfirmant nå i mai 2018. Jeg hadde ikke klart det uten bloggen din, Jeg har også uttrykt det i kommentar feltet der jeg kjøpte stoffet, det var omtrent ikke noe info om noe , kun ett lite hefte sammen med stoffet, Jeg har tidligere brodert Rogalands bunad til meg selv, og ved kjøp av stoff fikk jeg med utrolig god info om alle sting , farger og god forklaring. Så de som selger stoff til Nordlandsbunad gjør en dårlig jobb med info om tingene. Så tusen takk til deg for fantastisk info

    SvarSlett
  10. Virkelig flott arbeide. Lurer på sluttsummen for alt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Broderte/sydde bunaden i 2012 og har bare prisene fra 2011. Da var materialkostnadene slik: Påtegnet stakk 4000, påtegnet skjorte 1800, Forpakke 500,Forkle og sjal (påbegynt)1600. Samme ferdig brodert og montert kostet ca 25000 i 2011. Kan nok fås billigere hos andre firma enn Husfliden (de som får laget i Kina ol). Man kan også brodere selv og så betale for montering. Koster litt mer da, men billigere enn å kjøpe ferdig. Bare å sende mail til Husfliden (Norsk Flid)og be om prisliste så sender de nok gjeldende priser pr i dag. Egen prisliste for sølvet.

      Slett
  11. For et arbeid, og kor flenk du e👏👏👏 Jeg holder på å legge ut bunaden etter moren min. I 1954 ble hun konfirmert i den. Men, jeg river meg i håret. Har kjøpt ei hefte (til kr 300!!!) om montering av norlandsbunaden. Der står det sy på linningen, men ikke hvordan eller hvilken tråd de anbefaler til dette. Har noen anbefalinger å komme med blir jeg glad😊

    SvarSlett
    Svar
    1. Sorry seint svar :( Veldig bra at Husfliden nå har laget hefter for brodering og montering av Nordlandsbunaden, og for brodering og montering av skjorten. Det fantes ikke da jeg sydde min.. (har skjorten fremdeles liggende ubrodert, da jeg bruker min mammas, må vel "ta meg på tak" og brodere snart..). Det er jo noen år siden jeg sydde selve bunaden, så husker ikke helt..
      Men i posen jeg har liggende med rester av "prosjektet" har jeg denne tråden, og mener å huske at jeg kjøpte ekstra snelle på Husfliden.. Gutermann R53, Cal 309, 10 meter på snella. Tråden er 100% silke, utrulig sterk. Var iallfall den jeg brukte til "foldene" bak, litt usikker på om jeg også sydde linningen på med den, men tror det. Spør på en husflidsbutikk, de skal jo vite! :) Lykke til med jobben! :)

      Slett